Prosjekt fadderklubb Cahul, Moldova

Moldova er Europas fattigste land med ca 3.6 millioner innbyggere, hvorav ca 1 million har forlatt landet for å finne arbeid andre steder, med det resultat at mange barn vokser opp uten foreldre.

På klubbmøte i september 2009 orienterte Liv Handeland om Norgesunionens prosjekt i Moldova . Vi fikk henvendelse om å bli fadderklubb for ny klubb i Cahul. Cahul ville bli den fjerde «Singel Club» i landet, de øvrige faddere er klubbene i Sandefjord, Holmestrand og Tønsberg.

I mars 2010 reiste Gerd Wold Goddard til Moldova på «Study Tour» og traff  seks potensielle Cahul-medlemmer. I oktober 2010 reiste hun på nok en «Study Tour», sammen med bl a SI president Hanne Jensbo for å signere søknaden fra Cahul til føderasjonen.

Cahul har ca 40.000 innbyggere. Prosjektet «Fenix» de ville starte var å gi barn med foreldre i utlandet et tilbud.

Klubben i Cahul ble chartret 19.03.2011 med 26 medlemmer. Fra Moldeklubben reiste Gerd Wold Goddard, Kari Tallaksen og Gunhild Gussiås til chartringen. Det var gjester fra alle de tre andre klubbene i Moldova, fra Romania, Belgia og Norge til stede, samt fra ulike offentlige etater i Cahul. Klubben fikk store problemer med å bli godkjent av myndighetene i Cahul. 

På høsten 2011 forteller president Kari Tallaksen at hun ikke får svar på e-poster til Cahul-klubben. Gerd Wold Goddard har også problemer. Moldeklubben tilbyr å finansiere engelsk-kurs.

I oktober 2011 reiste Gerd Wold Goddard til Chisinau på «One Day Seminar». Der møter hun seks Cahul-medlemmer. Både norske og moldovske klubber presenterte sin klubb og de prosjekt som var på gang.

Cahul-klubben mottok også 120 rense-enheter for vann fra Norgesunionens prosjekt «Family Life Straw» i desember 2011 som de fordelte rundt i distriktet. Dessverre viste det seg at vannkvaliten var så dårlig at renseenhetene ikke fungerte.

Molde-klubbens møteprogram ble oversatt til engelsk og oversendt. Gerd Wold Goddard oversendte «Håndbok» oversatt til engelsk. 

I november 2012 var vi på bedriftsbesøk på Lanullva på Lyngstad. Gerd Wold Goddard presenterte prosjektet vårt, og eier Gunn Anne Vinje Lyngstad donerte ullklær til barn og voksne. Etter pakking var det 28 kartonger som var klar til forsendelse. Sissel Hagerup Heggdal hadde god kontakt med transportør, og mottok takkekort og foto ved ankomst av ullklærne til Chisinau. I tillegg brakte Gerd Wold Goddard med seg 10 kilo ullklær ved reise til Moldova i april 2013. Soroptimist/rotarianer, Ingjerd Dirdtorp fra Sverige, var også der, og vurderte oppstart av et fellesprosjekt.

Moldova-komiteen v/Edle Utaaker forteller at det kun er fire medlemmer igjen i Cahulklubben. Flere medlemmer, inkludert presidenten, har reist fra landet og arbeider i Italia. I november 2015 får vi beskjed om at SI/E har igangsatt prosess for opphør av Cahul-klubben på grunn av manglende kontingentinnbetaling.

Prosjektet gav oss ny innsikt om forholdene i landet.

På et medlemsmøte i 2011 fortalte Kari og Gunhild om opplevelsene i Moldova. Her finner du presentasjonen som Power Point presentasjon og som PDF fil.