17. mai 2020 ved Ninni Roll Ankers byste

Selv om Corona-viruset la en demper på årets 17.mai- feiring ble det blomsterseremoni ved Nini Roll Ankers byste også i år. Gunhild Rolandsen la ned blomster og holdt en tankevekkende appell.

Kjære alle saman! Gratulerer med dagen!

Det er en lang tradisjon her i Molde for at Soroptimistklubben legger ned blomster ved Nini Roll Ankers byste. Et oppdrag vi ser på som en stor ære. Nini Roll Anker var ei foregangsdame på mange vis. Ho var født og oppvokst her i byen. Ei samfunnsengasjert dame. Noko vi soroptimistar også er. Soroptimister arbeider for bedre levekår for kvinner og jenter lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Dette gjer vi gjennom bevisstgjering og prosjektarbeid.

Nini Roll Anker var særlig opptatt av arbeiderkvinnene og barna deira. Og tenk i dag lever vi under heilt andre vilkår enn Nini Roll Anker gjorde. Fleire av hennar bøker var gitt ut under pseudonym. Med mannsnamn, ja mange trudde at ein hadde med ein stor framtidig mannleg forfattar å gjere. Ser vi hen til den tida vi sjølve lever i, så har vi andre forhold no, her til lands. Vi lever i eit fritt land, og ikkje berre det, men vi er frie folk. Vi har lov å vere den vi er. Men så kom det eit bitte lite virus og forandra heile tilværelsen vår.

Men tenkt folkens, kor heldige vi er, som tross alt bor her i Norge. Riktignok er dagen i dag annarleis enn vi er vant til, heile landet har vore stengt ned, men det er ei gradvis endring til det normale. Sjølv om vi må regne med at mange ting vil vere annarleis framover. Men vi bor i Norge. Er det kaldt, så kan vi kle på oss meir klær, ja vi var no nøydde til det, når vi fekk snø i mai, er vi ute kan vi gå inn. Er vi svoltne kan vi spise oss mette. Er vi sjuke får vi helsehjelp, vil vi ta utdanning er det lagt til rette for at alle kan gjere det, uavhengig av økonomi. Slik er det ikkje i alle andre land.

La oss vere takknemlige for at vi bor i Norge, og la oss dele av dei godene vi har, med andre som har mindre. Og la oss sende ein takk til Nini Roll Anker og andre føregangskvinner, og menn, som har stått på for å endre samfunnet vårt i riktig retning. Og la oss oppfordre til at alle må vi bidra på vår måte. Ingen kan gjere alt, men alle kan gjere litt. Eg har lyst til å lese soroptimistbevegelsen sin apell. Alle kan ta den til sitt hjerte, og leve etter den, så vil verden bli eit litt bedre sted å vere.

Soroptimistane i Norge sin appell er slik: La oss være oppriktige i vennskap og vise evne til fred og forståelse. La oss være villige til å hjelpe og tjene. La oss alltid sette oss høye mål og utføre vårt arbeid med verdighet og under ansvar.

Kjære moldensarar og andre som høyrer på: Til lykke med denne spesielle 17. mai dagen! Kos dokke der de er, og la oss håpe på normale tider så snart råd er. Og ikkje gløym å ta ein telefon til den som sit åleine og ikkje har nokon å feire saman med.

Takk for meg.